BALKON ARANYA PÁLYÁZAT
„MUTASD A BALKONOD, MEGMONDOM KI VAGY!”
Fontos! A Balkon Aranya 2017-es Pályázatában az elbírálás módja, az eredményhirdetés és díjátadás ideje és módja módosult! Kérem olvassák el a részleteket a Balkon Aranya Pályázat 2017 oldalon.

A városokban a legtöbb balkon kihasználatlan, csupaszok a homlokzatok és a párkányok. Csakis rajtunk, városlakókon áll, hogy ezeket bezöldítsük, virágosítsuk, és ezzel tevékenyen hozzájáruljunk környezetünk szépítéséhez és a város mikroklímájának javításához is!

A Balkon Aranya pályázatcélja egy szebb és élhetőbb lakókörnyezet.

A Kortárs Építészeti Központ a Közösségi Kertek programján keresztül felkarolta ezt a csodálatos kezdeményezést. A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégiumban született meg az ötlet, ők indították útjára, amelyet mi most tovább viszünk és élünk az újabb zöldítések lehetőségével!

A Közösségi Kertek, mint program nem csak a városi üres telkeket, de most már a lakókat ösztönözve a házakat is bezöldíti, közelebb hozva a természetet, s nem utolsó sorban ezzel a városi mikroklíma is javul.

Zöldítsük be erkélyeinket, ablakainkat, szépítsük virággal a gangot!

Idén ősszel indítjuk, viszont újabb kategóriákkal bővül a pályázat a közösség jegyében!

Célunk, hogy ezzel a pályázattal, illetve a Facebook oldalon posztolt tanácsokkal és ötletekkel mindenki számára könnyen hozzáférhetővé tegyük a kertészkedés és városszépítés örömét.

Minden magyarországi városi lakos, akinek lehetősége van lakókörnyezetében növényeket ültetni.

Erkélyen, teraszon, gangon, vagy akár csak ablakpárkányon, netán belső udvaron, vagy tetőteraszon, mindenütt jól mutat a zöld!

Az alábbi kategóriákban lehet egyénileg és közösen (a szomszédokkal összefogva) is indulni:

I. Egyéni pályázó

Balkon, terasz – Erkélyen, teraszon végzett növénybeültetés
Párkány – Ablakpárkányon végzett növényesítés
Gang – Belső, illetve külső körfolyosón végzett egyéni kiültetés
II. Közösségi összefogásban
Párkány – Ablakpárkányon végzett növénytelepítés, min. két szomszéd, vagy teljes emelet összefogásával
Tetőterasz, belsőudvar – Lapostetős házak tetején, tetőteraszon, valamint belső udvarok, társasházak földszintjén burkolt felületeken végzett közösen, együttműködésben létrejött növényesítés.
Gang – Belső, illetve külső körfolyosón végzett kiültetés, min. két szomszéd vagy egész emeleti lakók összefogásával

A pályázat menete

A pályázók előzetesen fényképeket készítenek a zöldíteni kívánt területről, ablakpárkányról, gangról, teraszról, belső udvarról eredeti állapotában. Megálmodják, majd a növénykiültetés megvalósítása után, a pályázati időszak alatt bármikor elkészülhetnek a pályamunkák, amikor a pályázó a legteljesebbnek, legszebbnek ítéli, legyen az tavasz, nyár, vagy akár kora ősz.

Ha még üres a balkona, akkor is érdemes lehet belefogni egy őszi kert kialakításába az ablaka alá.

A jelenlegi állapotot mindenképp érdemes rögzíteni, így a később értesültek is bekapcsolódhatnak a pályázatba.
A pályázati anyagokat a balkonaranya.hu oldalon található űrlapon kell feltölteni. A pályázathoz legfeljebb 5 darab képet lehet csatolni.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. október 24. 24:00 óra.

Mint fentebb is említettük a Kortárs Építészeti Központ a Közösségi Kertek programján keresztül karolta fel ezt a csodálatos kezdeményezést. Az újraformálás és az összehangolás folyamata sok izgalommal telt számunkra, sikerekben és elakadásokban is volt részünk.

Ezen okból kifolyólag jutottunk közösen arra döntésre, hogy az idei évben az összes pályázónknak személyesen szállítjuk ki a pályamunkájáért kiérdemelt díját, amelyet személyes egyeztetés után teszünk meg.

A jövőbe bizalommal tekintünk és hisszük, hogy a felkarolási folyamat a tavasz mintáját követi, ahol a megújulás, a megerősödés és a megszépülés szimbólumai kapnak hangsúlyt.

Kiemelt támogatónk az Oázis Kertészet

 

Recent Posts / View All Posts